De 5 nummer één tips van echte MKB-ondernemers

Silvie van Mulukom

Junior Projectmanager

De Sherlock Holmes van het MKB

We kennen allemaal de adviezen van de Steve Jobs en Warren Buffets van deze wereld. Maar eerlijk is eerlijk, hoe inspirerend deze adviezen ook zijn, ze zijn niet allemaal toe te passen in de dagelijkse routine van een MKB-ondernemer. Daarom ging ik op zoek naar de allerbeste tips van échte MKB-ondernemers.

Tip 1: Suffering is winning

Webdeveloper José Fiallo timmert al een paar jaar aan de weg met zijn bedrijf Wasoe. Zijn beste advies luidt: ‘’zorg dat je altijd de discipline houdt, ook al doet dit soms pijn’’. Er zijn zaken die bij het ondernemen horen waar je waarschijnlijk niet altijd zin in hebt, zoals administratie. Wees streng voor jezelf en stel jezelf de vraag: ‘’Kan ik het me op dit moment permitteren om dit uit te besteden of af te schaffen?’’. Als het antwoordt ‘nee’ is moet je simpelweg even door de zure appel heen bijten. Jezelf belonen moet natuurlijk ook wel eens. Stel hiervoor ten eerste een strak doel voor jezelf op en hang daar ten tweede een beloning aan. Een beloning moet je immers verdienen. Door streng voor jezelf te blijven, blijf jezelf, en daarmee je onderneming, scherp.

Tip 2: Delegating is winning

In tegenstelling tot tip nummer 1 is tip nummer 2 van ondernemer en adviseur Pieter Peelen om zo min mogelijk in je bedrijf zelf te doen. Echter, daar moet je de middelen voor hebben en je nog steeds afvragen of je het jezelf kan permitteren zoals ondernemer Fiallo doet. Wanneer je een team om je heen hebt, is het makkelijker om taken uit handen te geven. Peelen heeft zelf een stuk schilders tape op zijn beeldscherm geplakt met daarop: ‘’Moet ik dit wel doen?’’. Hierdoor vraagt hij zich bij iedere vraag, taak of opdracht af of het écht noodzaak is om dit zelf te doen.

Tip 3: Eerst lullen dan poetsen

De jonge ondernemers van Spreadshare zitten midden in de opstartfase van hun blockchain bedrijf. De belangrijkste les die zij de afgelopen maanden hebben geleerd is dat praten absoluut vóór bouwen komt. Praat met klanten, concurrenten, partners, experts, alle stakeholders die je maar kunt bedenken, vooral als je iets met IT gaat doen. Mocht je een idee hebben waar jij je werk van wilt maken, lees dan eens ‘Running Lean’ van Ash Maurya. Maurya neemt je mee in verschillende fases van de opstart van je bedrijf en hoe je deze het beste kan doorlopen om tot een businessplan met potentie te komen.

Tip 4: Niet alleen lullen, maar ook poetsen

Jijzelf als ondernemer bepaalt de koers van je bedrijf, ben je het ergens niet mee eens? Werkt iets je al een tijdje tegen? Of merk je dat je al een tijdje geen plezier meer hebt in je werk? Doe er dan iets aan. In het team van Lean People in Utrecht blijven ze elkaar hier aan herinneren vertelt mede-eigenaresse Florike in ’t Veld. ‘’Als je het ergens niet mee eens bent, doe er wat aan of stop met klagen’’ zegt zij.

Jont Groenendaal van Brighthives is het hiermee eens. Hij voegt toe dat het daarbij wel belangrijk is om balans te houden. Als er problemen of uitdagingen opkomen zul je inderdaad niet altijd maar moeten blijven analyseren tot je een ons weegt en gewoon eens oplossingen uit proberen. Je moet alleen ook niet radicaal overstappen op alleen maar uitproberen zonder na te denken zegt hij. Wat goed werkt om de balans hierin te houden is om voor jezelf een moment of activiteit uit te kiezen om eens over alles in je bedrijf na te denken. Wat gaat er goed, wat kan er beter, waar zit ik nu mee en hoe zou ik het op kunnen lossen? Houd je van wandelen? Ga iedere week eens een uurtje wandelen om deze vragen aan jezelf te stellen. Ben je veel onderweg? Ga tijdens een autorit bewust nadenken over hoe je ervoor staat. Als het je helpt kun je hiervoor een vast moment in je agenda voor inplannen of laat ergens een notitie achter dat je dit iedere week even doet. Deel je gedachte vervolgens ook met vertrouwelingen, zij kunnen je nieuwe inzichten brengen. Precies, inzichten. Jij als ondernemer bepaalt nog steeds de koers van je bedrijf, maar dan met nieuwe inzichten en een balans tussen denken en doen.

Doe er wat aan of stop met klagen.

Tip 5: Laat een verhaal zien dat je kunt vertellen

Duurzaam videoproductiebedrijf VanSelfie geeft mkb-ondernemers de nummer één tip om zichtbaar te zijn. Dit klinkt logisch uit de mond van een videoproductiebedrijf en waarschijnlijk weet je zelf ook wel dat je iets moet doen om op te vallen tussen alle andere ondernemers met een websites, social mediakanalen en vlogs, maar hoe dit je dit nou? Wat tegenwoordig goed werkt is inderdaad een video, maar, (let op een hele grote maar) de doorslaggevende factor van het succes van deze video is de oprechtheid van het verhaal. Met alle soorten video’s online prikt de kijker binnen no time door een nepverhaal. Ga er eens voor zitten en beantwoordt de volgende vragen: ‘’Waarom ben ik begonnen met wat ik doe?’’, ‘’Zijn mijn beweegredenen nu nog steeds hetzelfde als toen ik begon?’’ en ‘’Voor wie doe ik het en waarom wil ik het voor hen doen?’’. Door deze vragen te beantwoorden kom je tot een oprecht verhaal. Het enige wat je nu nog hoeft te doen is dit verhaal vertellen. Diverse bedrijven kunnen je hierbij helpen waaronder VanSelfie, maar je kunt het ook zelf doen. Een duwtje in de goede richting is dan wellicht handig, tegenwoordig zijn er talloze workshops over hoe je dit kunt doen. Dus, vertel geen verhaal dat je kunt laten zien, maar laat een verhaal zien dat je kunt vertellen.

Wil jij als ondernemer je bedrijf nog verder laten groeien? Bij Beevy laten we jouw bedrijf groeien door talentontwikkeling. Wil je hier meer over weten? Kijk dan bij onze pagina voor werkgevers

Datum: 06|12|22

Wil je weten hoe Beevy werkt?

Rens van Eijk

Co-founder

06 22 55 03 77
[email protected]

Contact ons

Euclideslaan 60

3584 BN Utrecht

App/Tel: 06 28 53 84 32

E: [email protected]

KVK: 71922865

Privacy Voorwaarden