De vijf redenen voor burn-outs bij millennials

Myrtel Catshoek

Communicatie & Studentbegeleiding

Ik word vooral blij van andere mensen blij maken.

Steeds meer millennials kampen met burn-out klachten of daadwerkelijke burn-outs. Maar waarom? Op Instagram is hun leven alleen maar fantastisch, ze hebben alle ruimte om te kiezen wat ze willen doen en hebben een opvoeding gekregen waarin er oneindig veel mogelijkheden waren. Juist daarom.

Millennials hebben het allemaal goed voor elkaar. Tenminste dat wordt gezegd door de generaties boven hen. De generatie millennials wordt ook wel de Grenzeloze Generatie of Generatie Y genoemd. Maar hoe leuk dat ook klinkt, grenzeloos zijn is niet altijd positief. Thijs Launspach benoemt in zijn college bij De Universiteit van Nederland (2019) vijf redenen waarom millennials meer last lijken te hebben van burn-outs dan andere generaties.

 

#1 Millennials zijn erg individualistisch opgevoed

Deze generatie ziet zichzelf als het middelpunt van hun leven. Zij zijn zelf verantwoordelijk voor hun eigen geluk en succes en zien zichzelf daarom ook als ‘de maat der dingen in het leven’. Je kunt dus veel doen om jouw succes en geluk te kweken, daar tegenover staat dat je ook jezelf de schuld geeft wanneer er iets niet lukt in je leven.

 

#2 Millennials worden later volwassen

Ben jij nu ergens midden in de twintig jaar? Vergelijk jouw leven eens met die van je opa en oma op die leeftijd. Best anders, niet? Huisje, boompje, beestje is niet meer vanzelfsprekend als je de twintig bent gepasseerd. De vraag met ‘wat ga ik doen als later groot ben en hoe gaat mijn leven eruitzien’ valt nu in de periode tussen je puberteit en je 30ste à 35ste. Dat terwijl je wel een verwachtingspatroon hebt dat alles gelukt moet zijn voor je dertigste. Dit geeft – zoals je misschien al verwachtte – stress.

 

#3 Millennials vergelijken zichzelf constant met elkaar

Ook al zijn millennials individualistisch, met alle perfecte levens op Instagram wordt het soms lastig om jezelf niet te vergelijken. Door al deze vergelijkingen wordt er door de millenial een onrealistisch hoog verwachtingspatroon gecreëerd voor zichzelf.

Huisje, boompje, beestje is niet meer vanzelfsprekend als je de twintig bent gepasseerd.

#4 Sky is the limit

Millennials zijn opgevoed in de economische bloei; alles kon en mocht. Hierdoor hebben ze het gevoel dat ze alles moeten kunnen en overal keuzes hebben. Toch gaat het op de arbeidsmarkt vaak minder soepel en heb je misschien niet in één keer die perfecte baan. Millennials zien dit al snel als falen en zullen soms hun standaarden moeten verlagen.

 

#5 Millennials stellen hoge eisen aan zichzelf

‘Als jij je best doet, dan kun je alles worden wat je wil’. Is dat zo? Veel millennials hebben dit meegekregen vanuit hun opvoeding. Millennials hebben een aversie tegen falen en dat is dan ook het ergste wat ze kan overkomen. Je kunt niet voldoen aan jouw eigen – veel te hoge – verwachtingspatroon.

 

Giftige cocktail

Al deze redenen bij elkaar zijn dus, volgens Thijs Launspach, de ingrediënten voor een giftige cocktail die burn-outs veroorzaakt. De overdaad aan keuzes maakt het voor veel millennials een hel om de arbeidsmarkt op te gaan. Want, wat wil je nu? De kloof tussen de studie en arbeidsmarkt is nog te groot. Veel afstudeerders zijn niet op alle vrijheid die ze krijgen voorbereid en vallen in het zogenoemde zwarte gat. Zo benoemt Thijs Launspach bij De Universiteit van Nederland (2019) dat deze kloof verkleind zou kunnen worden door het bieden van coaching wanneer je afgestudeerd bent en de arbeidsmarkt op gaat.  

Bij Beevy willen we net afgestudeerden helpen met het vinden van een leuke en goede startersfunctie waarbij je ook de mogelijkheid krijgt om jezelf te kunnen ontwikkelen. Weten wat je wil is namelijk knap lastig en we helpen daar graag bij. Daarom gaan we altijd samen met jou in gesprek om te ontdekken wat je wil leren, wil doen en waar jouw doelen liggen.

Lijkt het je leuk om er meer over te weten te komen? Je kunt ons altijd appen, bellen of mailen. En als je meer informatie wil over wat je moet doen na je afstuderen? Bekijk dan even onze whitepaper Van bachelor tot burger.

Launspach, T. (1 januari, 2019) Waarom zitten zoveel millenials thuis met een burn-out? [Video] Geraadpleegd op https://universiteitvannederland.nl/college/waarom-zitten-zoveel-millennials-met-een-burn-thuis. 

Datum: 06|12|22

Wil je weten hoe Beevy werkt?

Myrtel Catshoek

Communicatie & Studentbegeleiding

06 28 53 84 32
[email protected]

Contact ons

Euclideslaan 60

3584 BN Utrecht

App/Tel: 06 28 53 84 32

E: [email protected]

KVK: 71922865

Privacy Voorwaarden