Employee experience: de 5 do’s om mee te starten. 

Myrtel Catshoek

Communicatie & Studentbegeleiding

Ik word vooral blij van andere mensen blij maken.

Het binden van je werknemers is in deze tijd van groot belang! De vacatures schieten als paddenstoelen uit de grond, wat werknemers de mogelijkheid geeft om te kiezen uit werkgevers. Daarom verdiep ik me graag in de HR-trend van nu; employee experience.

Employee experience omvat alles wat een medewerker in de organisatie meemaakt, waarneemt of voelt gedurende het gehele dienstverband. Deze totale ervaring van de medewerker geeft een overkoepelend beeld van de relatie tussen individuen en de organisatie. (Pietersen, 2018)

Employee experience draait dus om de wereld zien door de ogen van je werknemers. Het meebewegen met je werknemers en zo werkgeluk te creëren.  Tegenwoordig draait werken niet meer om geld verdienen en je leven buiten werk kunnen leven. Het is natuurlijk nog steeds zo dat mensen werken om hun leven te kunnen bekostigen, maar daarnaast willen mensen vooral werk doen dat betekenisvol voor hen is en waar ze bevlogen mee zijn. Uit onderzoek van Schouten en Nelissen (2017) blijkt dat 82% van de werknemers die aangeven gelukkig te zijn, hun werk als erg zinvol bestempeld. De gelukkige werknemers zijn ook proactief met het zoeken naar aansluiting van eigen talenten en interesses. En het mooie is; gelukkige werknemers zorgen voor gelukkige klanten!

Iedereen kan employee experience toepassen, je moet alleen even weten hoe. Hieronder vind je vijf do’s om te starten met employee experience.

 

Do #1: Waarderen

Iets waar je direct al mee kan starten! Kijk even om je heen en spreek je waardering uit naar iemand. Door dit te doen, wordt de sfeer beter, voelen mensen zich meer vertrouwd en hebben mensen meer plezier in het werk dat ze doen. Een klein complimentje is niet zo groot, maar de impact wel.

 

Do #2: Schrijf het op

Wat maakte je vandaag blij? Misschien kan je dat niet altijd bedenken, laat staan tijdens een slechte dag. Positief psycholoog Shawn Achor zegt echter dat als je elke dag drie punten opschrijft waar je blij van wordt, je na 21 dagen positiever gaat denken. En je kan ook dankbaar zijn voor kleine dingen, bijvoorbeeld dat je niet bent natgeregend op de fiets of dat je lekker hebt geluncht. Doe dit samen met je werknemers/collega’s en kijk hoe het mensen verandert na 21 dagen.

 

Do #3: Stel doelen

Wat zou je willen dat er gebeurt? Hoe wil je dat mensen met elkaar omgaan? Ga met elkaar om de tafel en bedenk samen wat jullie zouden willen bereiken om meer werkgeluk te krijgen. Bijvoorbeeld, elke keer aan het einde van de dag een rondje ‘Wat ging er goed?’ en dat je de ander daarvoor complimenteert. Of: je praat alleen met elkaar en niet over elkaar. Kijk hier samen naar en schrijf ze op. Evalueer dan een aantal maanden later om te zien hoe het gaat en hoe iedereen zich erbij voelt.

Een klein complimentje is niet zo groot, maar de impact wel.

Do #4: Samen uniek

Om werkgeluk te krijgen moet je samenwerken. Betrek iedereen erbij, iedereen is uniek en niet iedereen vindt hetzelfde leuk. Om deze reden is het goed om samen te kijken naar op welke manier je werkgeluk kan maken. Door iedereen te betrekken bied je vertrouwen en betrokkenheid. Ook dit helpt goed mee met werkgeluk! Je kan zo voldoen aan ieders wensen en eisen, zonder iemand buiten te sluiten.

 

Do #5: Het zit hem in de kleine dingen

Werkgeluk is niet moeilijk. Je moet het alleen toepassen en onderhouden. Probeer daarom bovenstaande punten in te voeren in je dagelijkse systeem. Het zal even wennen zijn, maar werkgeluk zit in de kleine dingen. Is er iemand jarig? Neem een momentje om met elkaar de taart te eten die is gekocht. Heeft je collega een nieuwe target gehaald? Vier het. Is het kind van je werknemer ziek? Toon oprechte interesse en laat weten dat je het vervelend vindt.

 

Het zijn dagelijkse dingen die veel impact kunnen hebben. Probeer je bewust te worden van de kleine positieve dingen die zich op de werkvloer voordoen en maak je collega’s en werknemers daar ook bewust van. Door samen te kijken naar wat er mogelijk is, kan je werken aan de employee experience.

Wil je meer weten over het binden van je werknemers? Bij Beevy kijken we graag samen met jou hoe we (jong) talent kunnen binden aan jouw bedrijf. Bekijk daarnaast onze blog over blijere werknemers en ons trendrapport over de arbeidsmarktcijfers van dit moment om nog meer te lezen over het binden van je werknemers en de effecten daarvan. 

Datum: 05|12|22

Wil je weten hoe Beevy werkt?

Rens van Eijk

Co-founder

06 22 55 03 77
[email protected]

Contact ons

Euclideslaan 60

3584 BN Utrecht

App/Tel: 06 28 53 84 32

E: [email protected]

KVK: 71922865

Privacy Voorwaarden